O jajcih in holesterolu so naredili že ogromno študij.
Velikokrat so jajca koristna, vendar pa je vseeno potrebno biti pazljiv. Nekatere študije pravijo, da so jajca zelo zdrava, druge pa opozarjajo na različne nevarnosti pri uživanju le teh.
Zadnja študija opozarja, da se z uživanjem jajc močno poveča tveganje za možgansko in srčno kap.
.
FOTO: Myrecipes
Jajca so sicer zelo pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi minerale in vitamine.
Nova študija ugotavlja, da so imeli tisti, ki so pojedli po eno jajce na dan, kar za 19 odstotkov večje možnosti za bolezni srca, kot tisti, ki jih sploh ne jedo. Tudi tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kapi je kar za 17 odstotkov višja.
Anketiranci, ki so pojedli dve jajci na dan, pa so imeli kar za 34 odstotkov večjo možnost zgodnje smrti, za 27 odstotkov pa je bolj verjetno, da umrejo zaradi srčnega napada ali možganske kapi.
Študija je zajela kar 30 tisoč odraslih, glavni krivec za nastala težave pa je bil predvsem holesterol. Glavno sporočilo študije je, da so posamezniki, ki uživajo višje ravni holesterola v svoji prehrani, izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj bolezni srca. To je dejala izredna profesorica na univerzi Northwestern v Chicagu, Norrina Allen.
Opozorilo pa je raziskovalka vseeno malce omilila s temi besedami:
”To seveda ne pomeni, da bi jajca povsem izključiti iz prehrane, opozoriti želim na zmernost pri uživanju tega živila.”
Študija pa je vseeno pomanjkljiva. V njej je sicer sodelovalo 30 tisoč ljudi, podatke pa so spremljali skoraj 18 let.
Raziskovalci so priznali, da ima študija pomanjkljivosti, saj temelji na anketi, v kateri so ljudje povedali, koliko jajc jedo tedensko, kar pa ni nujno zanesljivo.
.
FOTO: Kidspot
.
Ljudje se namreč natančno verjetno ne spomnijo, kaj točno so jedli, jajca pa se nahajajo tudi v testeninah, pecivu in drugod.
Imate tudi sami radi za zajtrk jajčka?
Očitno bo treba biti malce bolj previden. Delimo to opozorilo tudi med prijatelje in družino.
Vir prikazne fotografije: Epicurios