
ODMEVNO: Ta hrana preprečuje nastanek rakavih celic, jejmo jo vsak dan!
Danes je na žalost rak postal nekaj zelo normalnega. V modernih časih živimo zelo hitro in stresno, slabo se prehranjujemo, izgubili pa smo tudi stik z naravo. Čedalje več ljudi trpi za to zahrbtno boleznijo, katere ozdravitev ni tako enostavna, ob hujših različicah pa je celo smrtonosna.
Pomembno je torej, da s pravilno prehrano poskrbimo za svoje zdravje, katerega moramo ceniti že zdaj, ne pa takrat, ko ga izgubimo in ”iščemo”.
Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje za razvoj raka bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano.
V svoje telo moramo vnesti veliko svežega sadja in zelenjave, polnozrnatih in mlečnih izdelkov, kvalitetno rastlinsko olje, malo mesa in obvezno dvakrat na teden – ribo. Bolj pestra prehrana, boljše je za vaše telo.
Vsaka vrsta sadja ali zelenjave ima namreč svojo kombinacijo zaščitnih snovi, in ta je takšna, kot jo je razvila narava pred tisoč leti. V boju proti rakavim celicam pa je bistveno bolj učinkovita kot izolirani vitamini ali rastlinska barvila.
Kupujte domače pridelke, ki nimajo za seboj dolgih poti in se ne obirajo nezreli. Veliko prednost imata tudi biološko pridelano sadje in zelenjava, saj nista obdelana z zaščitnimi sredstvi in drugimi kemikalijami.
Nekaj zaviralcev rakavih celic:
Ananas
Zaradi visoke vsebnosti encimov deluje protivnetno, te snovi pa lahko tudi preprečijo nastanek metastaz.
Paradižnik
Zaščitni učinek betakarotena (likopin) je osemkrat večji kot pri korenju. Poleg tega ta rastlinska snov, ki jo je še posebej veliko v paradižnikovi mezgi, zaustavi razmnoževanje rakavih celic.
Brokoli
Minerali, vitamini in številne sekundarne rastlinske snovi, kot so na primer flavonoidi in glukosinolati, ščitijo vsako posamezno celico. Učinek se razvije le ob dobrem žvečenju ali če ga pretlačite.
Oljčno olje
Če boste vsak dan zaužili eno žlico oljčnega olja, boste tveganje za raka zatrli že v kali. Neka kanadska študija je dokazala, da lahko olje prepreči nadaljnji razvoj tumorskih žarišč. Najboljši učinek ima kakovostno, hladno iztisnjeno olje.
Polnozrnati kruh
Polnozrnati izdelki vsebujejo veliko balastnih snovi. Poskrbijo, da hrana lepo preide skozi črevesje. Snovi, ki spodbujajo nastanek raka, imajo tako zelo malo časa, da bi napadle stene črevesja.
Grozdje
V rdečih grozdih se skriva veliko flavonodiov, ki preprečujejo nastanek raka. Ti so tudi v rdečem vinu, ki je prav tako priporočeno za pitje v majhnih količinah (1 do 2 kozarčka na dan).
Motovilec
Njegovi ksantofili (barvila) delujejo antioksidativno, torej ščitijo celice. Vsebuje veliko folne kisline in tako ščiti tudi pred rakom dojk.
Mangostan
Mangostan je najbogatejši naravni vir ksantonov. Te sekundarne rastlinske snovi ščitijo telo pred klicami in glivicami ter preprečujejo nastanek pljučnega raka. Sok je tudi edinstven napitek proti staranju.
Čokolada
Rakave celice ne marajo kakava. Ta namreč vsebuje protivnetne snovi in lahko prepreči nastanek celic raka dojk. Posebno veliko teh zaščitnih snovi ima temna čokolada.
Rdeča pesa
Njeni flavonoidi okrepijo imunski sistem, ki tako brez vsakih težav uniči nastajajoča tumorska žarišča. Za preventivo proti raku si čim večkrat privoščite iztisnjen sok sveže rdeče pese.
Grenivka
Rožnate sorte vsebujejo veliko karotenoidov. Skupaj z visokim deležem vitamina C preprečujejo predvsem rak požiralnika in želodca.
Jeste kaj od tega? Nikoli ni prepozno začeti. Delimo ta dober nasvet med svoje prijatelje in družino, zdravje je na prvem mestu! Hvala.
Vir: www.aktivni.si