POZOR: Tako na hrvaški obali ‘lupijo’ turiste! Ne boste verjeli koliko stanejo osnovna živila: ”Česa takšnega še nisem videl…”
Na Hrvaškem vas bo letošnje dopustovanje očitno precej udarilo po žepu.
V nekaterih hrvaških mestih so osnovna živila postala prava luksuzna roba.
Slobodna Dalmacija piše , da je za kilogram špinače ali blitve v dražjih mestih, kot sta Reka in Dubrovnik, potrebno plačati kar 50 kun.
Med mesta z najdražjimi živili na tržnicah spadajo Reka, Split in Dubrovnik.
Beli fižol v Splitu stane od 30 do 40 kun na kilogram, peteršilj pa je na tržnici v Reki celo 50 kun.
Med najdražjimi živili je česen, ki v večini mest dosega 60 kun na kilogram. Ceneje od 50 kun ga ni mogoče najti praktično nikjer.
Solata maslenka v Dubrovniku in Splitu stane 25 kun na kilogram, v Osijeku 15 kun, v Zagrebu pa jo je mogoče kupiti za 20 kun.
Gobe so na tržnicah po 50 kun na kilogram, krompir pa se giblje med osmimi in dvanajstimi kunami.
Rdeče čebula stane v Splitu 25 kun, zelje in ohrovt pa staneta od 15 do 20 kun.
Mlada čebula je draga povsod po državi. Cena se giblje med 25 in 35 kunami na kilogram.
Tudi sadje se je precej podražilo.
Jabolka so najdražja v Dubrovniku, Pulju in Splitu, kjer kilogram stane 12 kun, najcenejša pa v Koprivnici in Sisku, kjer so le pet kun, v Zagrebu pa so po osem kun.
Za pomaranče boste odšteli od 10 do 15 kun, za limone 15 do 20 kun, za jagode pa celo do 50 kun na kilogram.
V špici sezone se bodo verjetno cene le še poviševale.