POZOR: Olupek od pomaranče nikar ne mečite v smeti! Ko boste prebrali tole, tega več ne boste počeli…
Pomaranče so zdrave, okusne in osvežujoče.
Zdravilne snovi pa niso le v njenem sočnem plodu, ampak tudi v olupku.
Poglejte si nekaj razlogov, zakaj olupka ni dobro metati v smeti.
Olupek namreč vsebuje zelo močne antioksidante flavonoide, ki zmanjšujejo raven holesterola. Raziskava je dokazala, da so antioksidanti v olupku pomaranče kar 20 krat močnejši od tistih v njenem soku.
Med pripravo soka eno do dve pomaranči v sokovnik narežite z olupkom.
Je tudi odlično naravno zdravilo za blaženje neprijetne zgage. Koščke pomarančne lupine po obroku, ki vam izzove zgago, grizljajte med zobmi.
Pomarančni olupek vsebuje veliko vlaknin in tako spodbuja tudi prebavo.
Je poln vitamina C, ki krepi imunski sistem in uspešno pomaga v boju z bronhitisom, prehladom in gripo.
Lupina pomaranče vsebuje tudi flavonoid hesperidin, ki znižuje krvi tlak.
Z notranjo strano pomarančnega olupka, pa lahko namažemo tudi zobe, ki bodo po takšni negi malce svetlejši.
Olupek lahko uporabite tudi za odišavljenje prostora. Preprosto ga narežite na koščke, stresite v posodo z vodo in jo počasi segrevajte. Iz nje bo hlapela dišeča para.
Vsebuje pa tudi kislino, ki odganja mravlje in komarje. Proti komarjem se zaščitimo tako, da izpostavljene dele telesa, pred odhodom v naravo, natremo z olupkom pomaranče.
Če imate doma slučajno mravlje, postavite koščke olupka na tisto mesto, kjer pridejo v vaš dom. Olupku se bodo izognile.
Opozorili pa bi radi, da olupki primerni za uživanje, le tisti, ki so biološke vzgoje. Tudi z njimi pa raje ne pretiravajte, saj lahko v večji količini zavirajo delovanje vitamina A.
Najboljše je seveda, da se pred uporabo posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.
Delimo te odlične prednosti pomarančnega olupka tudi med prijatelje in družino.